Skip to content

Tafelen bij Nel

Na er veel over gehoord te hebben dachten we een paar maanden geleden: laten we dat binnenkort ook eens doen met onze vrienden. Nou dat duurde wel ff want ze zijn populair en dus volgeboekt. 2 maanden later waren wij aan de beurt.

We worden buiten welkom geheten door Henk en drinken een lekker biertje op het tuin terras. Henk is wel verbaasd dat de dames een tripel drinken en wij mannen een 0% Warsteiner 😀.

Dan worden we naar binnen geroepen voor de voorstelling van Nel, tenminste zo leek het in het begin. Een heel verhaal over: Van kop tot kont chef – Van schil tot pit – • 0% waste, 100% taste – • Mannen, mannenverslindster – Gelukstofjesvanger – Eigenwiesz – Korte keten keuken – Wervelstorm – Flipperkast – Biodivers kok – Waterval van woorden.

Op een gegeven moment dacht ik dat we gereserveerd hadden voor een cabaret voorstelling en kreeg ik wel trek, nou dat kwam meer dan goed.

Zie de foto’s voor een paar verschillende gerechten.

Alles gaat met een uitgebreide uitleg en tijd voor het stellen van vragen.

Niet alles is aan mijzelf besteedt, maar ik eet wel alles om de volledige ervaring mee te krijgen.

Nel is activist en dat merk je ook, je schiet in de verdediging waarom we rechte komkommers 🥒  in plastic kopen en niet wat direct van het land komt. Nou probeer maar eens een kromme komkommer met puisten te kopen in de winkel of op de markt als je al weet dat ze zo bestaan.

Nog een voorbeeld, de steur en de kaviaar. We kennen het verhaal wel, alleen het kuit ( bestaat uit de onbevruchte eitjes) van de steur wordt gebruikt. Hiervoor moet wel de steur gedood worden en dat is op grote schaal niet houdbaar. We krijgen een stuk steur filet voorgeschoteld en het smaakt fantastisch, op de vraag van ons waar we dit dan kunnen kopen blijkt pas hoe moeilijk onze samenleving en elkaar steekt. Dat kunnen we niet zomaar kopen, terwijl je zou denken dat dit “afval” goed en goedkoop verkrijgbaar zou moeten zijn.

Zo zijn er meer voorbeelden van brood via bloemkool, aardbeien naar hennen en bokjes.

Nel schets ons de consument voor die alles op elk moment beschikbaar wilt hebben, gelukkig herkennen wij ons hier niet in. Ook wij proberen wij lokaal te kopen en de keten kort te houden, maar eenvoudig is het zeker niet. Het vereist ook kennis en kunde. Nu wordt er op het gebied van kennis steeds meer aangeboden gelukkig, zoals (natuurlijk) het Internet, maar daar weet je niet wat waar is of juist niet. Zelf ben ik fan van bijvoorbeeld het programma Keuringsdient van Waarde. Wij kopen tegenwoordig ons vlees direct bij de boer en dat bevalt ons zeer. Andere producten is nog best een gedoe en vereist meer inspanning en wellicht een moestuin.

Terug naar Tafelen bij Nel, je krijgt meer dan voldoende te eten, veel groenten en ook vlees, verder worden er niet op de calorieën bezuinigd. Een kaasplankje (bordje) en een dessert maken de avond compleet. Gelukkig is er dan nog tijd voor napraten.

Bedankt Nel & Henk voor de onderhoudende avond en het stemmetje in ons hoofd dat het anders moet en kan.

Links:

Het Keunenhuis

Nel Schellekens

Back To Top